De tekening hierboven helpt je de onderstaande definities over basistrappen te begrijpen.

 

A: HOOGTE (zie tekening)

Dit betreft de totale hoogte, gerekend van beneden- tot bovenvloer, dus met inbegrip van de vloer van de verdieping.

 

B: TOTALE LENGTE (zie tekening)

Dit is de lengte van de volledige basistrap. Om die te berekenen, vermenigvuldig je het aantal treden min 1 (dus het totaal aantal treden zonder de boventrede) met de aantrede. En hierbij tel je de aantrede van de boventrede op; die is steeds 135 mm. Dus, wanneer je een trap met 15 treden met een aantrede van 200 mm hebt, is de lengte van de trap (15-1) x 200 + 135 = 2935 mm.

In vele gevallen moet je omgekeerd rekenen. Je vertrekt dan van de beschikbaar lengte voor de trap. En dan wel je de aantrede van je treden kennen. Zie hiervoor onder "E: aantrede".

 

C: TOTALE BREEDTE (zie tekening)

We hebben het hier over de breedte van de volledige trap, dus bomen plus treden. De bomen zijn aan weerskanten 10 mm dik. Bij een totale breedte van 900 mm bedraagt de breedte van de treden dus 880 mm.

 

n: AANTAL TREDEN (zie tekening)

Voor de berekening van het aantal treden, neem je de hoogte (A) die je door 185 mm aantrede (zie verder voor definitie) deelt. En dan rond je naar boven of naar onder af, zoals je verkiest, om het aantal treden te kennen. Voor een hoogte van 3000 m heb je dus 16,22 nodig. Je hebt nu de keuze om er 16 of 17 treden van te maken.

De hoogte kan je ook door een andere optrede delen; zie hiervoor verder onder "D: optrede". Zo bekom je meer of minder treden wat een directe invloed op de lengte van je doe het zelf trap zal hebben: hoe meer treden met een gelijke aantrede, hoe langer de trap is.

 

D: OPTREDE (zie tekening)

De optrede is de hoogte van de trede, te meten van de bovenkant van een trede tot de bovenkant van de boven- of onderliggende treden. De optrede is bij onze aluminium basistrappen over de volledige trap gelijk, noodzakelijk om een veilige en comfortabele trap te bekomen.

Hoe kleiner de optrede, hoe comfortabeler de trap, maar ook hoe langer je zelfbouwtrap. Wij rekenen standaard met 185 mm. Als minimum hanteren we 160 mm en als maximum kan 210 mm ook wel eens voorvallen. Dit is vooral het geval bij ouder herenhuizen waar de kamers heel wat hoger zijn dan in moderne woningen.

 

E: AANTREDE (zie tekening)

De aantrede is de afstand van de voorkant van de trede tot de voorkant van de volgende trede. Noem het gerust het bruikbare gedeelte van de trede. Bij het naar boven gaan is die aantrede minder belangrijk omdat je de tippen van je schoenen of voeten gewoon onder de volgende treden kunt stoppen (onze metalen standaard trap heeft immers geen verticale tegentreden om de trap af te sluiten; wij doen dit op een andere manier, zie "gesloten trap"). Bij het afdalen is het dan wel weer van belang omdat je je hiel onmogelijk onder een trede kunt duwen.

Een prima aantrede bedraagt 220 mm. Het maximum met onze trap is 238 mm. 200 mm beschouwen wij als een comfortabel minimum. Een kleinere aantrede kan, indien de ruimte wat krapper is.

trapgat en doorloophoogte
trapgat en doorloophoogte

Hoe een trap meten?

 

Meten van een rechte trap doe je gewoon horizontaal en verticaal. Met hellingsgraden hoef je geen rekening te houden. De hellingsgraad van je trap is het resultaat van de combinatie van aan- en optrede. Wanneer je het formulier onder "je trap opmeten" volledig invult met hetgeen je hebt opgemeten, ben je er al. Maar hou wel nog rekening met het trapgat.

 

TRAPGAT (zie tekening hiernaast)

Is de opening in de vloer boven de rechte steektrap.

 

X: DOORLOOPHOOGTE of VRIJE HOOGTE (zie tekening hiernaast)

Hoogte tussen de plaats waar het trapgat eindigt en de trede loodrecht eronder. Is die te klein dan stoot je je hoofd tegen de vloer van het verdiep. Alles hangt af van de lengte van de gebruiker van de trap. We raden aan een minimum doorloophoogte van 2000 mm te hanteren.

Tips & Tricks

 

Hoe je rechte steektrap trap ten opzichte van een muur plaatsen?

Plaats je trap op 50 mm van de muur. Zo kan je die muur nadien altijd een nieuw laagje verf of papier geven. Er zijn trouwens weinig gebouwen waarbij de muren van beneden tot boven helemaal recht zijn.

 

En wat met een rechte trap tussen 2 muren?

Voorzie aan weerszijden minstens 50 mm spatie zodat je de trap in zijn geheel tussen de 2 muren kunt draaien. En je vangt er ook het ambetante gevolg van niet 100% rechte muren mee op.

 

Een gesloten trap tussen 2 muren

Die sluit je liefst ook aan de zijkanten, links en rechts tussen trapboom en muur, af. We kunnen je zo'n profielen aanleveren tegen € 30 per lopende meter. Je bevestigt ze onderaan de trapbomen.

DESIGNTRAPPEN AAN STERKE PRIJZEN

Naast het model op deze website hebben we nog een gans collectie aan designtrappen (ook met verlichting, glas, ...), steeds tegen interessante voorwaarden. Je kunt ze in onze showroom op het onderstaande adres komen bekijken; bel vooraf wel even om af te spreken.

Graah by Demasure

Zonnestraat 3, 8573 Tiegem (Anzegem)

+32 (0)51 67 00 48 - info@doehetzelftrap.be